Velg riktig snøfreser

Hvilken snøfreser bør du kjøpe?

Det kan være smart å velge kvalitet….


De fleste er opptatt av merke når det kommer til snøfreser. Etter har ha testet nesten hundre snøfresermodeller er det liten tvil om hvilke tre merker som utmerker seg mest positivt. Honda er kjent for å være best, og er også best i mine øyne. Dette er japansk kvalitet med silkemyk gange og generelt meget godt skrudd sammen. Prisen er eneste minus. Ariens er et amerikansk merke som også har fått godt fotfeste i Norge. Dette er maskiner med bra kvalitet som utmerker seg positivt med tanke på driftsikkerhet og tilgang til reservedeler. De er noe enklere bygd opp enn maskinene fra Honda, men prisen er også noe lavere. Merk at de må ha piper og fastnøkler i tommes-dimensjoner for å skru på en Ariens. Yamaha er min tredje favoritt. Disse er bygd som tanks, med tanke på å vare lenge. Problemet med Yamaha er tilgangen til reservedeler for de eldre maskinene og at prisen for disse ofte er svært høy, både fra forhandler og fra Ebay.

Ett- eller totrinns snøfreser?

Når du skal velge hvilken snøfreser som passer ditt behov må du ta utgangspunkt i flere faktorer. Hvor stor er gårdsplassen eller området som skal brøytes, hvor god plass har du i garasjen og hvordan er snøforholdene der du bor.

Snøfresere deles opp i to kategorier: ett- og totrinns. En ettrinns snøfreser har en skovel som kaster snøen ut i ett trinn. Disse skovlene er som regel i gummi, og utkastertuten i plastikk. En totrinns snøfreser kaster snøen i to trinn. Først deles snøen opp i skuffa/innmaterhuset før en vifte kaster snøen av gårde.

Fordeler og ulemper med etttrinnsfres:

En ettrinns snøfreser kan være bra nok for deg som har et mindre areal å rydde. Den egner seg også godt til gangstier og jevne underlag som for eksempel terrasser.

På grunn av gummiskovlene vil en liten snøfreser ikke ødelegge underlaget. Derfor er den fin til for eksempel verandaer.

For veldig mange vil en liten ettrinns snøfreser være tilstrekkelig.

Ettersom en ettrinns fres ikke har fremdrift vil du kunne rydde små mengder snø veldig effektivt. En snøfreser med fremdrift har ikke særlig høy toppfart. Uten fremdriften kan du småjogge bak freseren mens du rydder snø.

En liten snøfreser vil slite om snødybden blir over 20-30 centimeter.

Har du behov for å flytte snøen ti meter? Da er ikke en ettrinns noe for deg. Da bør du velge en maskin med totrinnsteknologi.

Ettrinnsfresere, spesielt eldre totaktere har et ganske betydelig støynivå, da motorens hastighet ikke kan justeres, men går permanent på full gass.

En ettrinns snøfreser drar seg frem ved hjelp av skovlene. Har du bakker eller ujevnheter på tomten vil denne fungere fungere dårlig.

Honda HS 550 er et eksempel på en sterk ettrinnsfreser. Denne er perfekt til å rydde gangstier og små gårdsplasser der man ikke har behov for å kaste snøen over til naboen. Her er en liten test i våt snø.

Andre ett-trinns snøfresere:

Husqvarna 5-20
Ariens SS 520
Toro CCR 2000
Husqvarna ST121e
Honda HSS55

Totrinns snøfreser

Vanlige totrinns snøfresere til privat bruk har vanligvis fra 4 til 15 hestekrefter. Dette er effektive verktøy som kan gjøre snørydding til en lek. Min anbefaling er å kjøpe en snøfreser av anerkjent merke. Som tidligere nevnt vil som regel en Honda, Yamaha eller Ariens være trygge kjøp, også med tanke på annenhåndsverdi. Kvalitet går sjeldent av moten. Selv har jeg eid nesten 40 år gamle Honda-er som fungerer like bra som da de var nye, avhengig av vedlikehold.

En totrinns snøfreser er et svært effektivt redskap til snørydding. Honda HS 760 er en av bestselgerne i Norge – med god grunn. Hydraulisk fremdrift sørger for trinnløs hastighet. I kombinasjon med Hondas fantastiske motorer er dette en vinner – uansett årsmodell.

Fordeler og ulemper:

En ettrinns snøfreser har ikke sjans om snøen er hardpakket og veldig våt. Nå skal det nevnes at de færreste snøfresere liker seg i sludd, men en god totrinns snøfreser klarer både våt og hardpakket snø ganske greit.

Avhengig av terreng kan man velge modell med enten hjul eller belter. Har du et brøyteareal med mye svinger og lite helning vil hjulmodellen være å foretrekke. Har du derimot kupert areal med mange bakker kan man forsvare å kjøpe en beltemodell, som vil ha bedre fremkommelighet.

En totrinnsfres av kurrant merke er attraktiv på bruktmarkedet. Erfaringsmessig vil en ettrinns fres være mer tungsolgt, til tross for høy innkjøpspris.

Du får en brukbar brukt snøfreser på Finn.no fra cirka 4 000 kroner.  Er du heldig og rask kan du gjøre et kupp. Kvalitetsmaskiner har høy nypris. Regn med å legge igjen minimum 10 000 kroner i butikken, så sant du ikke drar til Jula for å kjøpe ny annethvert år.

En snøfreser med 80 centimeters skuffe står stort sett stille 98 prosent av årets dager. Med mindre du har god plass vil et snømonster ta stor plass i bod eller garasje.

En vanlig oljeservice med reim- og pluggbytte koster rundt 5000 kroner om du må sette bort arbeidet. Får du mer kompliserte reparasjoner, som feil på hydraulikken, blir regninga fort meget høy.

Omtale og test av ulike totrinnsfresere:

Husqvarna 5-20
Ariens 2+2 Deluxe
Honda HS 622
Denne Honda HS55-en fra slutten av 80-tallet kan kaste snø i mange år til, så lenge den får litt årlig vedlikehold.