Reparasjon av viftehus

Dersom snøfreseren din har kastet grus i mange år vil stålet i viftehuset etterhvert bli så utslitt at det blir hull. Da vil du miste mye av kastelengden, og snøfresingen blir mindre morsom. Men du trenger ikke kassere en god snøfreser av den grunn. Få et verksted til å hjelpe deg med jobben. Eller gjør den selv. Under finner du min måte å gjøre denne reparasjonen på. Det er ingen fasit, men et forslag. Den første snøfreseren jeg gjorde dette på var en Honda HS 622. Etter halvannet års bruk fungerer den utmerket og kaster snøen langt bedre enn før reparasjonen.

Steg 1
Du trenger: Pipenøkkel/fastnøkkel 10 og 12 mm
Ta ut innmaterskruen

Innmateren/vinna/snøskovlen må fjernes. På en Honda gjøres dette enkelt ved å løsne fire skruer på hver side. Deretter kan du dra ut hele innmaterskruen.

Steg 2
Du trenger: Papp og tusj
Tegn opp formen på papir

Finn en litt stiv papplate (byggepapp er fint) og legg den inn i viftehuset. Tegn langs kantene - klipp ut og tilpass så det sitter bra.

Steg 3
Du trenger: stålplate og tusj
Overfør fra papp til stål

Legg pappmalen oppå stålplaten du har kjøpt. Bruk gjerne en 0,9 mm tykk plate. Tegn etter og skjær så ut med for eksempel en stikksag med metallblad.

Steg 4
Du trenger: Brunox
Rustbehandling

Legg på Brunox (spray eller med pensel) på metallet i viftehuset.

Steg 5
Du trenger: Tec 7, planker eller bøtte
Lime fast stålplate

Når stålplaten er tilpasset gjør du en siste sjekk av at den passer bra i viftehuset. Lim så fast platen. Bruk rikelig med Tec7 eller karosserilim. Husk å la det stå igjen noen punkter uten lim der du skal punktsvise plata.

Steg 6
Du trenger: Plankebiter eller bøtte
Feste skikkelig

Gjør du denne operasjonen på en Honda HS622 vil et malingsspann på 10 liter passe perfekt for å holde platen så tett til metallet som mulig mens limet herder. På en Honda HS 970 eller 828 er diameteren 30,5 centimeter. Du kan da tilpasse plankebiter som slås inn med en hammer, slik at plata får bra spenn i herdeprosessen. La stå i et døgn.

Steg 7
Du trenger: Sveiseapparat
Punktsveis plata

Selv om plata sitter meget godt fast med Tec7 sveiser vi noen punkter for å være på den sikre siden. Et trådsveisapparat funker bedre enn pinnesveis. 

Steg 8
Du trenger: Rustgrunning
Rustgrunning

Etter at plata er sveiset fast med 8 punkter kan du slå lett med en hammer for å tilpasse den i kantene. Legg gjerne på mer Tec7 for å få konstruksjonen vanntett. Når limet har størknet kan du legge på en rustgrunning. Husk at dette ikke er noen altertavle, så det trenger ikke være strøkent. 

Steg 9
Du trenger: Lakk i riktig farge
Lakk opp freserhuset

Tid for lakkering. Du oppnår et ganske pent resultat med skumgummirulle og tre lag Bengalack Rett på rust. Honda-rød brekkes på C-base med formuleringen BD063,5 HT036.5 SV007,7 RS 180,5.

Steg 10
Resultatet:
Utkast_honda_HS970

Det blir så godt som nytt, og holder lenge, så sant du husker å rengjøre freserhuset etter jobb.

0 kr
koster denne reparasjonen hjemme
0 kr
koster denne reparasjonen på verksted
Vurder denne artikkelen
5/5

3 thoughts on “Reparasjon av viftehus

  • 23. mars 2021 kl 15:33
    Permalink

    Takk for fin guide.

  • 26. mars 2021 kl 10:50
    Permalink

    Utrolig nyttig oppskrift!

Kommentarfeltet er stengt