Ariens 1024 PRO - for de tunge jobbene

Denne gangen har vi testet en Ariens 1024 PRO fra 2003. Snøfreseren har elektrisk batteristart, 10 HK Tecumseh-motor og 24 tommers bredde på innmateren.

Håndtering
Lett 80%
Effektivitet
Svært god kasteevne 95%

Svært effektiv snøfreser

Vi testet en nyrestaurert versjon av 1024 PRO i ca 20-25 cm våt snø med 2 plussgrader i lufta. Snøfreseren hadde ingen problemer med å kaste den våte snøen opp til 14-15 meter. Gjennomsnittlig kastelengde var på omtrent 10 meter. Her var det tydelig at kastelengden økte jo mer snø som kom inn i skovelhuset. Selv der snøen lå tykk var det aldri nok motstand til å måtte gå ned til et lavere gir, eller til å gi turtallsfall. Maskinen er lett å gå bak, og har seks ulike gir. Takket være hjuldriften er det lett å få maskinen til å gå dit man vil. For mindre personer (under 165 cm) vil den kanskje oppleves massiv og tung, men de fleste vil synes det er behagelig å gå bak denne maskinen.
Oppsummert: Dette er en helt rå maskin som vil kunne vare i mange mange år, så sant den får litt kjærlighet en gang eller to i året. 

Fordeler:

Ulemper:

Ariens 1024 PRO er relativt smal. Det gjør at den komprimerer snøen godt før den slynges avgårde. Kastelengden imponerer.

Den relativt smale innmaterskuffen gjør at maskinen oppleves svært enkel å håndtere. Men en 10 HK motor krever litt krefter å dra i gang. Kan bli vanskelig for enkelte mødre og barn. 

En PRO-maskin vil ikke koste deg særlig mye mer enn en Classic- eller Compact-maskin om du kjøper den brukt. Men prisen på maskinen ny er nesten dobbelt så høy. 

Som ny vil en PRO-maskin ha svært høy prisklasse. Dette gjør at den vil konkurrere med blant annet Honda-er i samme prisklasse. Da vil nok mange velge Honda, på grunn av deres uslitelige motorer. 

Har du en 9/16-pipe i skrinet ditt? Kanskje ikke. Amerikanske maskiner er skrudd sammen med skruer og muttere som krever at du har riktig verktøy. I motsetning til en Honda vil du ikke komemr så langt med 10, 12 og 14 mm fastnøkler her. 

Se testvideo av Ariens 1024 PRO

Kort oppsummert:

God deletilgang

Amerikanske Ariens er verdens største snøfreserprodusent.Det gjør det mulig å få tak i reservedeler.

Lang kastelengde

Med 24-tommers bredde blir snøen komprimert bra inne i snøhuset. Det gjør at vifta klarer å kaste snøen langt også når den er våt.

Mye for pengene

Får du tak i en velholdt PRO-modell til under 10 000 kroner har du sannsynligvis gjort et meget bra kjøp. Dette er maskiner som koster over 30 000 kroner nye.

Fakta – Ariens 1024 PRO

  • Type: Totrinns
  • Motor: Tecumseh 10 HK
  • Bredde: 61 cm
  • Kastelengde: Inntil 14 meter
  • Vekt: 135 kg
  • Olje: Ca 0,7 ltr 5W-30
  • Tennplugg: Champion RN4C
  • Nypris: Fra 24 900
  • Bruktpris: Gode kjøp fra 8 000 kr avhengig av stand
  • Manual: Last ned