Lekker snøfreseren hydrostatolje?

Hondas hydrostatsystem er elsket og hatet. Mest elsket, tror jeg.
Når det ligger olje under freseren er det lett å tenke “dette kommer til å bli dyrt”. Men det er faktisk ikke sikkert.

Forleden kom jeg over et interessant innlegg på Facebook i en gruppe for Honda-entusiaster. Motorkyndige Terje Kirkebø i Vennesla mener det finnes en stor grunn til oljelekkasje fra hydrostat på Hondafresere. Selv har jeg ikke hatt problemer med dette på noen av mine Honda-fresere, men flere andre har opplevd lekkasje av denne dyre oljen. Bilder og sitater er gjengitt med tillatelse.

–I 99 av 100 tilfeller så er denne simmerringen synderen, skriver Kirkebø, ledsaget av to forklarende bilder.

Videre skriver han at enkelte tror at denne simmeringen/pakningen (på engelsk “oil seal”) bare kan dyttes på plass igjen. En simmering gom kan dyttes på plass med fingrene er ikke 100 prosent tett. Det kan funke, men ikke som en fullgod permanent løsning, sier han.

–Denne må byttes og og limes fast med pakningslim om du vil hindre havari på hydrostat på sikt.

Lekkasjes kan altså lokaliseres på venstre side av fresen etter at diverse deler er demontert. Har du beltedrevet Honda av type 760, 970, 1180 eller større må altså beltet på venstre side fjernes. Så her må du forvente litt skruing.

Den sorte pakningen er ofte synderen dersom snøfreseren din lekker hydrostatolje. FOTO: Terje Kirkebø

Hvordan bytte en simmering: